Ljubljana je jedna od najšarmantnijih i najmanjih evropskih prestonica. Dinamičan grad, pun iznenađenja i po meri savremenog čoveka. Grad koji u isto vreme ima sve ono što svaka svetska metropola može da ponudi, duh i mirniji tempo života, tipičan za manje gradove.

Reč Ljubljana, nastala je od reči „ljubljena“ što znači voljena, pa samim tim i ukazuje na nešto lepo i romantično. U Ljubljani se staro prepliće sa novim. Uspešno su sačuvani svi tragovi bogate istorije, od rimske Emone, srednjevekovnog grada Laibach, baročne Ljubljane s kraja XVIII veka do današnje moderne, zelene prestonice Evrope. Zbog svog romantičnog izgleda, koji joj daju barokne fasade, okrašeni portali i veličanstveni mostovi, Ljubljanu neretko porede sa Pragom. Za potpuno jedinstven izgled savremene Ljubljane, s početka XX veka zaslužen je Jože Plečnik, čuveni arhitekta koji se se smatra jednim od najuticajnih arhitekata Evrope.

Znamenitosti Ljubljane
Stari deo grada smešten je između Ljubljanskog grada i reke Ljubljanice. Čine ga Mestni, Stari i Gornji trg. Veći deo centra je zatvoren za promet, tako da možete mirno da uživate u šetnji i obilasku grada. Gotovo sve važnije znamenitosti se mogu obići peške i to u jednom danu. Ipak, grad se može obići na više načina samim tim i doživeti iz različitih perspektiva.

Prešernov trg
Sa koje god strane da dođete u grad, dospećete na Prešernov trg, centralni ljubljanski plato. Na trgu se nalazi spomenik, posvećen čuvenom slovenačkom pesniku Francu Prešernu, po kome trg i nosi naziv. Trgom dominiraju crvena fasada crkve Marijinog vavedenja „Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja“, sa samostanom u kome se sada nalazi biblioteka, balustrade Tromostovja, naglašavajući tokove prema tvrđavi, tržnici i krivudavim ulicama starog grada, Mayerjeva palata u kojoj je sada centralna gradska apoteka i druge gradske srednjevekovne palate. Prešernov trg i uži centar su zatvoreni za saobraćaj i čine pešačku zonu.

Tromostovje je centralni gradski most, ujedno i najlepši most u Ljubljani koji je, zapravo, tri mosta u jednom. Delo je arhitekte Jože Plečnika. Veličanstveni zmajevi,na čuvenom zmajskem mostu, simbol su Ljubljane. Prema legendi o mostu, grčki mitski junaci „Argonauti“ su na ovom mestu sreli čudovište iz jezera koje ih je napalo. Nakon duge borbe, savladao ga je junak Jason. To čudovište je kasnije nazvano “Ljubljanski zmaj” i postalo je simbol grada. Dok šetate od Zmajskog mosta, preko Tromostovja, Drvenog mosta i Šuštarskog mosta do Trnovskog pristana, pred vama se smenjuju različiti ambijenti i obalska uređenja.

Trnovski pristan je zahvaljujući svojim velikim kamenim stepenicama, koje se polako spuštaju ka reci Ljubljanici, omiljeno mesto za šetnje, rekreaciju i druženje. Sa druge strane reke Ljubljanice nalaze se zgrade koje čine ulaz u staro gradsko jezgro i izgrađene su po uzoru na nemačke kuće – palata Kresija, spomenik od lokalnog značaja i Filipov dvorac, koji je naziv dobio po svom nekadašnjem vlasniku Filipu Schrayerju.

„Mestna hiša“ ili Magistrat sedište je opštine Ljubljana. Zgrada je sagrađena u XV veku i jedna je od najznačajnijih zaostavština srednjevekovno – barokne arhitekture Ljubljane. Kuća je nekada je pripadala uglednoj porodici Dolničar. Mestna hiša se nalazi na gradskom „Mestnem“ trgu, najznačajnijem trgu Ljubljane još od XII veka. Ovde su se nalazile kuće uglednih gradskih porodica, od kojih su mnoge sačuvane i dan danas. Među njima Hamanova kuća, u kojoj se danas nalazi gradska galerija, Lichtenbergova kuća sa fasadom iz 1540 godine i sa stepeništem iz XVIII veka, Skobernetova kuća, Rakovčeva i Obrezova kuća, delo arhitekte Matije Perskyja, te najviša Souvanova kuća iz XVII veka, sa empiriskom fasadom. Mestni trg je prepoznatljiv i po Robovoj fontani, od belog mermera. Robova fontana delo je vajara Frančeska Robe iz 1751 godine. Fontana se još zove fontana tri reke, jer su na fontani personificirane tri kranjske reke, Sava, Krka i Ljubljanica. Još jedno prelepo delo Frančeska Robe je fontana Narcis, koja krasi dvorište zgrade pravosuđa.

Katedrala sv. Nikole smeštena je na trgu Ćirila i Metodija. Današnji barokni izgled dobila je početkom XVIII veka. Izdvaja se svojim veličanstvenim glavnim ulazom i transeptom natkrivenim kupolom. Katedralu je 1841. prezidao graditelj Matej Medved, a oslikao slikar Matevž Langus. Nadbiskupski dvor „Nadškofijski dvorec“nalazi se na trgu Ćirila i Metodija. U ovom dvoru prespavao je i Napoleon Bonaparte, njegovi guverneri Bernadotte, Marmont i mnoge druge istorijske ličnosti. Dvorac je danas sedište slovenačke katoličke metropolije. Stiški dvorac sedište je Muzičke akademije i nalazi se na Starom trgu.

Kongresni trg je naziv dobio po kongresu Svete Alijanse koji je održan na ovom mestu 1821, i za čiju priliku je ovaj trg i specijalno preuređen. Na južnoj strani trga nalazi se zgrada Univerziteta, nekada gradski zamak gde se i sam kongres održao. Nedaleko od Trga je zgrada slovenačke filharmonije, pored nje bidermajerska kuća, sedište slovenačke matice. Preko puta Kongresnog trga nalazi se predivan Uršulinski samostan sa crkvom Sv. Trojice, napravljen po narudžbini bogatog ljubljanskog trgovca Jakob Schella pl. Schellenburg i njegove žene Ane Katarine. Ovde se nalaze izuzetna likovna dela – Marija sa svetiteljima, Sv. Ludvik Toulouški i Sv. Bonaventura koje je naslikao Jacopo Palma mlađi, i slike Sv. Uršula i Sv. Avguština, delo Valentina Metzingerja. U centralnom delu trga je park Zvezda gde se nalazi nekoliko značajnih spomenika – pozlaćeni bronasti kip emonskog patricija, sidro i kopija Znamenja Sv. Trojice. Ukoliko se umorite od šetnje ovde možete da predahnete u kafeteriji ili restoranu „Zvezda“. Na meniju su lokalni specijaliteti i jela pripremljena na bazi bioloških slovenačkih proizvoda. U kafeteriji Zvezda možete probati ali i kupiti odlične kolače, torte, ručno pravljenu čokoladu i domaći keks.

U Narodnoj galeriji Slovenije i Modernoj galeriji Ljubljane izložena su dela najvećih slovenačkih umetnika. Ulaz je besplatan svake prve nedelje u mesecu, 18.maja na međunarodni dan muzeja, 3.decembra na dan kulture i tokom letnje muzejske noći (II, III subota u junu mesecu).Gradski muzej – Mestni muzej Ljubljana se nalazi u Turjaški palati. Sadrži kulturno istorijsku zaostavštinu od preko 200 000 jedinica, od kojih dve posebno skreću pažnju, a to su najstariji drveni bicikal i drvena strelica na svetu. Muzej ima stalnu izložbenu postavku i povremene izložbe, dok je u letnjem periodu aktuelna i Kružna put po Emoni, rimskoj Ljubljani.

Ljubljanski grad je pored zmajeva na mostu još jedan prepoznatljiv simbol Ljubljane. Zamak ponosno caruje na brdu, iznad Ljubljane i sa svog razglednog tornja pruža najlepši pogled na grad kao i na, snegom pokrivene, vrhove Karavanki, Julijskih i Karnjskih Alpi. Zamak ima stalnu izložbenu postavku „Istorija Slovenije“ i povremene izložbe. To je atraktivan turistički lokalitet i mesto brojnih kulturnih događaja kao što su koncerti, pozorišne predstave, izložbe, prijemi i konferencije. Pešačke staze sa okolnim vrtovima su idelan ambijent za romantičnu i opuštajuću šetnju. Do Ljubljanskog grada možete doći žičarom ili peške uz stepenice koje počinju blizu živopisne gradske pijace u centru mesta. Na vrhu možete da predahnete u Gradskoj kafeteriji i odlično ručate u „Gostilni na Gradu“ ili Restoranu Strelac.

Tivoli park je najveći i najlepši park u gradu, idelan za šetnju i odmor. Pešačke staze iz Tivolija vode na brdo Rožnik, omiljeno izletište Ljubljančana. Na samom vrhu se nalazi crkva Marijineg obiskanja, sagrađena još u XVI veku. Pored crkve se nalazi restoran Pri Matiji, gde je svojevremeno boravio najpoznatiji slovenački pisac Ivan Cankar. Zato je u čast poznatog pisca vrh Rožnika nazvan „Cankarjev vrh“ i postavljen spomenik. U zgradi preko puta restorana možete razgledati i „spominsku“ sobu Ivana Cankara.

Botanični vrt je u Ljubljani otvoren još davne 1810. godine i predstavlja jedan od najstarijih botaničnih vrtova na svetu. Ovde se nalaze mnoge retki primerci biljaka i drveća. Otvora se početkom aprila, a zatvara krajem oktobra. Ulaznica za odrasle košta 2,8 eura.

U Ljubljani se tokom cele godine organizuju brojne priredbe na ulicama i trgovima. Najzanimljiviji je juni mesec, kada se za vreme Festivala Junija organizuju brojne manifestacije, pozorišne predstave i koncerti na otvorenom. Ljubljana je podjednako privlačna i u zimskim mesecima, pogotovu u decembru mesecu. Praznični decembar je mesec druženja i sve je u znaku iščekivanja Nove godine. Božićni dekor daje Ljubljani magičnu atmosferu, a centralni trg prosto vrvi od ljudi i raznih dešavanja. Veliku pažnju privlači tradicionalni Božični sajam. Posvuda su tezge sa najraznovrsnijom ponudom stvari, novogodišnjim dekorima, poklonima i dok šetate gradom, degustirajući usput toplo, mirisno kuvano vino, na hladnoću ćete potpuno zaboraviti.

Kretanje kroz grad
Bicikl je veoma popularno prevozno sredstvo. U toplim mesecima se zahvaljujući dobrim stazama lako dospeva do svih delova grada. Većina Ljubljanaca svakodnevno razdaljine savladava peške ili biciklom. Na posebnim stanicama u gradu možete iznajmiti bicikl besplatno, na sat vremena, dok se sledećih sat vremena naplaćuje 1 euro, a svaki naredni sat za po euro više. Bicikl se može iznajmiti i na dan. Grad možete obići i sa električnim vozilom Kavalir. Prevoz je besplatan i pre svega namenjen starijim osobama. Možete ga zaustaviti tokom vožnje ili naručiti vožnju putem telefona. Grad je stavio na raspolaganje četiri vozila, od kojih su dva otvorena i voze u letnjim mesecima a druga dva zastakljena, na raspolaganju su tokom cele godine.
Poseban doživljaj pruža vožnja brodom po Ljubljanici. Brodići kreću sa nekoliko rečnih pristaništa u gradu; sa pristaništa Mesarski most, Dvorni trg, Cankarjevo nabrežje, Ribji trg kao i sa pristaništa Breg. Vožnja traje oko sat vremena i dok posmatrate grad sa reke, čućete neverovatne istorijske priče i anegdote od strane profesionalnih vodiča. Izuzetan doživljaj je i razgledanje grada sa reke u zimskim mesecima, kada iz ugrejanog i zastakljenog broda u miru i polako posmatrate predivne zimske pejzaže grada. Cena karte je 8 eura za odrasle, a 3 eura za decu.

Zabava i noćni život
Neko ko pokuša da pronađe noćni provod poput onog, koji se sreće po najvećim evropskim prestonicama mogao bi se razočarati. Pa ipak u večernjim satima, mnogobrojni kafići i barovi postaju prepuni posetilaca i uz dobro društvo sigurno ćete se odlično provesti. Najbolja mesta za izlaske su u samom gradu – Mestni trg, Cankarjevo nabrežje ili Metelkova ulica. U letnjim mesecima cela oblast dobija karakter promenade. Letnje terase kafea, barova i restorana se razšire na trotoar pa se tako na svakom koraku, nakon šetnje gradom, možete udobno smestiti pored reke i potražiti osveženje. Voda u Ljubljani je potpuno prirodna i pitka na brojnim javnim česmama u gradu. Od interesantniih kafeterija i poslastičarnica, za preporuku su poslastičarnica Cacao, kafeterija Cafetino i čajnica Cha.

Lokalni specijaliteti
Obavezno probajte kraški pršut i kranjsku kobasicu, specijalitet iz davne 1896.godine a poreklom iz Gorenjske regije. Jedno od mesta gde možete probati ovaj lokalni specijalitet je “Klobasarna”, na trgu Ćirila i Metodija. Prekmurska gibanica koja se pravi od kora i četiri vrste nadeva – mleveni orasi, mak, slatka pavlaka, rendane jabuke. Gibanica nosi oznaku TSG (Garantovani Tradicionalni specijalitet) i može se prodavati pod tim imenom samo ako je napravljena po tradicionalnoj recepturi. Tu su i štruklji, kuvano ili pečeno rolat testo raznih ukusa kao i čuveni slovenački žganci, nalik našem kačamku.

Šoping
U centru grada se nalaze butici raznovrsnih brendova, dok su tržni centri smešteni uglavnom na periferiji grada. Preporučujemo BTC City, jedan od najvećih centara takve vrste u ovom delu Evrope. Udaljen je 3 km od centra Ljubljane

Koliko dugo i gde boraviti
Ljubljana je odlična polazna tačka za izlete u svim pravcima, kako za one koji žele da idu na skijanje na Alpe tako i za one koji žele da idu na letovanje na Jadransko more. U turističkom smislu popularna je kao „City break“ destinacija t.j gradska destinacija u kojoj možete da provedete lep i prijatan produženi vikend.Najbolji pregled smeštaja u Ljubljani pruža booking.com. Ukoliko rezervišete hotel ili apartman proverite da li imate obezbeđen parking jer u suprotnom ćete morati da ga plaćate

Evropska komisija je dodelila Ljubljani prestižni naziv Zelena prestonica za leto 2016., jer je proteklih godina napravila najviše promena u pravcu ekološki usmerenog razvoja grada. Na svetskom susretu organizacije World Travel & Tourism Council (WTTC), u aprilu 2015. dobila je nagradu Turizam za budućnost. Nekoliko projekata je zasluženo za ova ugledna priznanja.

Kako stići
Kolima
Do Ljubljane iz pravca Srbije, od Beograda treba nekih 5 sati vožnje. Preporuka je da dođete preko graničnog prelaza Bregana, jer to je najkraći i najmanje prometan put.

Avtobusom
Iz Beograda saobraća redovna avtobuska linija do Ljubljane. Karta košta oko 55 eura.